Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Helyi látványosságok képes leírás - Gödöllő.tlap.hu
részletek »

Helyi látványosságok - Gödöllő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: godollo.tlap.hu » Helyi látványosságok
Keresés
Találatok száma - 9 db
A királyi család otthona

A királyi család otthona

A királyi család otthona - a Királydombi pavilon Gödöllőn. Újabb kinccsel gazdagodott a gödöllői kastélyegyüttes. A gödölli kastélyba látogató belföldi utazók és külföldi turisták megtekinthetik a Kiárlydombi Pavilont, a Gödölli Királyi Kastély parkjában, amely a barokk korban épült történelmi arcképcsarnok számára. A barokk-kori kertből ez az egyetlen megmaradt építmény, amely a külső és a belső helyreállítás után ismét látogatható. A pavilon a kastély főépületétől 200 méternyire a kastélykert é-ny-i oldalán épült fel.

Agrártörténeti Műszaki Gyűjtemény

Agrártörténeti Műszaki Gyűjtemény

Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet területén kiállított géparchívum anyagának gyűjtése 1969-ben, az intézet Gödöllőre költözésével egy időben kezdődött. A mezőgazdasági erőgépek, traktorok fejlődéstörténetét bemutató kiállítás munkaidőben és előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Erzsébet-park

Erzsébet-park

A királyné halálát (1898. szeptember 10.) követően az országban Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendeletére több mint száz ligetet létesítettek, s közel hárommillió emlékfát ültettek el. A gödöllői Erzsébet - parkot az elsők között kezdték létrehozni, 1898 novemberében. A kastélyparktól közvetlenül megközelíthető, botanikai ritkaságokban gazdag ligetet 1901-ben avatták fel I. Ferenc József jelenlétében.

Evangélikus templom

Evangélikus templom

A századfordulón már 140, az I. világháború után 350 volt az evangélikus hívők száma. Ezért 1920-ban létrehozták az Aszódhoz tartozó fiókegyházukat. A templomépítés gondolata 1926-ban merült fel. Az építkezésre országos gyűjtőakció eredményeként kerülhetett sor. A község által adományozott telken 1929. szeptember 15-én helyezték el az épület alapkövét. A Hetzel Frigyes tervei alapján készült templomot dr. Raffay Sándor püspök szentelte fel 1931. január 18-án. A Gödöllői fiókegyház néhány szórvány gyülekezet idecsatolásával 1936-ban saját lelkésszel rendelkező anyaegyházzá vált.

Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Királyi Kastély

A kastély története A magyarországi kastélyépítészet egyik legjelentősebb, méreteiben is impozáns műemlékegyüttesének építtetője Grassalkovich Antal gróf (1694-1771), a XVIII, században újraformálódó magyar főnemesség jellegzetes alakja, királyi személynök, a Magyar Kamara elnöke és Mária Terézia (1740-1780) bizalmasa. Mayerhoffer András (1690-1771) salzburgi származású építőmester 1735 után kapott a főúrtól megbízást a kastély építésére.

Kastélytemplom

Kastélytemplom

A templom főhajójának végében ívesen kihajló, zárt oratóriumot alakítottak ki. Ennek feljárata felett az építtető, I. Grassalkovich Antal velencei mozaikképe látható. Az oratórium a kastély emeletéről is megközelíthető volt. A templomnak 1769-tol vannak anyakönyvei, ettől kezdve számít önálló plébániának. Eleinte kapucinus szerzetesek teljesítettek itt szolgálatot, 1811-től pedig világi papok.

Légifotók Gödöllőről

Légifotók Gödöllőről

Az oldalon a Kedves Látogatók rengeteg kép, légi felvétel közül választhat. Az oldal képei közt keresgetve akár még az Ön házát, ingatlanát is felfedezheti. Ha el szeretné adni, ezáltal is egy különlegességgel szolgálhat vásárlói számára.

Méhészeti gyűjtemény

Méhészeti gyűjtemény

Az intézet jogelődje az egykori koronauradalmi területen 1897-ben alapított Magyar Királyi Baromfitenyésztő Munkásnőképző Iskola és az 1899-ben létesített Méhészeti Gazdaság. Az évtizedek alatt összegyűjtött régi, valamint a jelenleg használatos méhészeti eszközökből a kutatóintézet 1983-ban nyitotta meg az országban egyedülálló múzeumát.

Református templom

Református templom

Az új, barokk stílusú templomot 1745. április 11- én szentelték fel. A hagymasisakos, homlokzati középtornyát 1801-ben három méterrel megemelték. A templom karzata és mennyezete eredetileg festéssel és faragással díszített fából készült. Az idők során elkorhadt faszerkezeteket az 1912-es felújításkor betonra cserélték. A II. világháború alatt az épületet súlyos károkat okozó bombatalálat érte. A templom hónapokig tartó renoválás után vált csak ismét használhatóvá. A többször bővített, s mára már erősen átalakított templomon legutóbb a tornyot újították fel.

Tuti menü